četvrtak, 17. svibnja 2012.

Ljekovitost koprive



Jedna od najrasprostranjenijih ljekovitih biljaka našeg prostora zasigurno je kopriva. Gotovo da raste svuda, a cvjeta od proljeća pa sve do jeseni. Kopriva je ljekovita, jestiva, a isto tako i korisna za opće stanje organizma. Još u Grčkoj, ova biljka se koristila za masažu protiv reumatskih bolova pa otuda u narodu udomaćeno neobaziranje na njeno žarenje prilikom nasumičnog dodira.

Kopriva utječe na izmjenu tvari i u organizmu potiče izlučivanje probavnih sokova, a također olakšava metabolizam od masti. Sadrži puno klorofila, minerala (kalcija, kalija, željeza i fosfora) i vitamina (C i A). Ekstrakt korijena koprive može se koristiti protiv opadanja kose, a zbog količine željeza ima pozitivan učinak na stvaranje crvenih krvnih zrnaca. U poljoprivredi je dobra ne samo kao insekticid već i kao biljno hranjivo.

 

Svi dijelovi koprive – stabljika, lišće, korijen i cvijet – imaju ljekovita svojstva. Kopriva je najbolja biljka za čišćenje i poboljšanje krvi. Pozitivno djeluje na gušteraču i pomaže snižavanju šećera u krvi.
Kopriva liječi upale urinarnog trakta i stimulira rad crijeva. Zbog toga koprivu preporučuju kao dio proljetnog čišćenja organizma.
U biljnoj medicini čaj od koprive se koristi za bolesti jetre i žući, za poremećaje sna, kod tumora slezene, za grčeve u stomaku, čireve, bolesti pluća itd. Čaj se pije 4 tjedna. No, čaj nemojte zakuhati,jer će to uništiti dragocjene sastojke koje kopriva ima. Možete piti 1 čašu čaja od koprive svaki dan tokom cijele godine, radi prevencije. Čaj od koprive također je blagotvoran kod virusnih i bakterijskih infekcija.
Ukolio imate manjak željeza u organizmu i osjećate se umorno i beskorisno, kopriva je to što Vam treba!
U kombinaciji sa drugim ljekovitim biljem, kopriva se može uspješno koristiti za liječenje leukemije, a ljudi, koji pate od alergije, uključujući peludnu groznicu, također bi  trebali piti čaj od koprive.

Kopriva se preporučuje za liječenje niza bolesti: kopriva čisti krv, čisti tijelo od nepožejnih i štetnih tvari, liječi teške trbušne tegobe, bolesti mokraćnog sustava, upalu mjehura, jača cjelokupni živčani sustav, liječi nesanica i niz drugih zdravstvenih tegoba.



 



ČAJ - 3 velike žlice koprive prelijemo s 1 litrom vrele vode, poklopimo i ostavimo 5 minuta; procijedimo i tijekom dana možemo popiti i 2 litre takvoga čaja. Možemo ga blago i zasladiti, a ako ga podgrijavamo, moramo paziti da ga ne pregrijemo, jer tada gubi svoju ljekovitost.
ČAJNA MJEŠAVINA – u jednakim se dijelovima izmiješa kopriva, broćika i zlatnica: jedna velika žlica ove mješavine stavi se u 1/2 litre vrele vode; nakon 5-10 minuta procijedi se i pije tijekom dana vrlo toplo, u laganim gutljajima.
To je najbolji lijek protiv bolesti bubrega, posebno kada se bubrezi kvrče i suše.
KUPELJ - svježi se listovi prokuhaju i u toj se tekućini namaču hladne, promrzle
noge. Hladne noge liječimo i tako da svježe listove stavimo u cipele, držeći ih tako preko cijeloga dana.
ULJE - iscijeđeni se sok koprive pomiješa u jednakim dijelovima s orahovim uljem;dobivamo ulje kojim svaku večer pred spavanje mažemo čelo, sljepoočnice i prsa; time se uklanja nervoza, jačaju živci i pamćenje.
NJEGA KOSE – 100-200 g suhog korijena stavimo preko noći u 3 1 hladne vode i drugi dan kuhamo oko 10 minuta. Dobivamo izvanredno sredstvo za jačanje korijena kose i protiv ispadanja kose. Naravno, može se rabiti i svježi korijen.

Detaljnije o koprivi i pripravku sirupa od koprive možete pogledati na stranici http://2012-transformacijasvijesti.com/alternativna-medicina/ljekovita-svojstva-koprive

Nema komentara:

Objavi komentar