Stevija
je višegodišnji zeljasti grm iz porodice glavočika (Asteraceae), koji može
narasti i do 1 m u visinu. Unutar roda Stevia poznato je oko 150 vrsta – Stevia
ovata, Stevia eupatoria, Stevia serrata i, naravno, Stevia rebaudiana koja za
razliku od ostalih vrsta iz navedenog roda sadrži značajne količine slatkih
glikozida.
Stevija je
prirodni zaslađivač, a za razliku od šećera ne izaziva karijes niti nepoželjnu
toleranciju na okus. Uz to, stevija sprječava nastajanje zubnog plaka, nema
kalorija, nema štetnih nuspojava poput umjetnih zaslađivača i otporna je na
visoke temperature. Uzgoj stevije i priprava zaslađivača jednostavni su i
jeftini.
Listovi
stevije su dugi oko 5 cm, a široki oko 2 cm. Svježe lišće stevije ima ugodan
slatki okus zbog glikozida steviozida, čiji je ekstrakt 200 do 300 puta slađi
od šećera. Posušeno lišće stevije je oko 40 puta slađe od šećera. U listovima
stevije nalazi se osam različitih glukozida, a najznačajniji su steviozid,
rebaudiozid A, rebaudiozid C i dulkozid, koji se ovisno o načinu uzgoja i sorti
nalaze u lišću u različitim postocima i o tome ovisi koliko će biti “slatki”.
Prema
novijim svjetskim istraživanjima stevija ima širok spektar primjene i može se
koristiti u:
- u proizvodnji sladoleda, keksa i kolača jer stevija ostaje stabilna i na 200 ºC
- salatama, jelima od sira, tjesteninama, itd.
- juhama, umacima, raznim predjelima
- u konzerviranju povrća i voća umjesto šećera, jer ne fermentira.
Ljekovito djelovanje stevije
- odlična je za dijabetičare jer redovito uzimanje stevije stimulira rad gušterače (stvara se više inzulina posušeno lišće stevije se može koristiti kao zaslađivač i dodatak u različitim mješavinama čajeva, kave, mlijeka, kakaa, voćnim sokovima i ostalim pićima
- osušeno lišće stevije kao dodatak hrani poboljšava probavu i ima važnu ulogu u odvijanju
- ostalih procesa u ljudskom organizmu
- redovitim korištenjem stevije pospješuje se aktivacija enzima u cijelom organizmu, smanjuje se razina “lošeg” kolesterola (LDL-a) i razina glukoze u krvi
- stevija je bez kalorija, glikemijski indeks (GI) = 0
- učestalim korištenjem stevije smanjuje se visoki krvni tlak, pospješuje se prokrvljenost (mikrocirkulacija krvi) u cijelom tijelu
- poboljšava funkciju miokarda
- stevija ima antiseptičko, antialergijsko i antimikrobno djelovanje (zbog anti-mikrobnog djelovanja stevija se koristi kao dodatak pastama za zube, a proizvode se i gume za žvakanje)
- jača regeneracijske procese u organizmu
- neutralizira toksine i pospješuje njihovo izlučivanje iz organizma (uključujući i radionukleide)
- usklađuje rad endokrinih žlijezda
- stimulira digestivne i urinarne procese u organizmu
- ekstrakt stevije povoljno djeluje na mnoge bolesti kože (kupke za “čišćenje” kože)
- korištenjem stevije reducira se ovisnost o alkoholu i pušenju, itd.
Generalna
preporuka o doziranju pri korištenju stevije je od 3-5 mg/kg/tt (tjelesne
težine), ovisno o tome radi li se o čistom ekstraktu stevije (dorađeno) ili
samo o prirodno samljevenom suhom lišću.
Više
informacija o uzgoju stevije na http://2012-transformacijasvijesti.com/alternativna-medicina/ljekovita-svojstva-stevije
Nema komentara:
Objavi komentar