četvrtak, 17. svibnja 2012.

Prirodni zaslađivač - Stevia

 
Stevija  je višegodišnji zeljasti grm iz porodice glavočika (Asteraceae), koji može narasti i do 1 m u visinu. Unutar roda Stevia poznato je oko 150 vrsta – Stevia ovata, Stevia eupatoria, Stevia serrata i, naravno, Stevia rebaudiana koja za razliku od ostalih vrsta iz navedenog roda sadrži značajne količine slatkih glikozida.
Stevija je prirodni zaslađivač, a za razliku od šećera ne izaziva karijes niti nepoželjnu toleranciju na okus. Uz to, stevija sprječava nastajanje zubnog plaka, nema kalorija, nema štetnih nuspojava poput umjetnih zaslađivača i otporna je na visoke temperature. Uzgoj stevije i priprava zaslađivača jednostavni su i jeftini.

Listovi stevije su dugi oko 5 cm, a široki oko 2 cm. Svježe lišće stevije ima ugodan slatki okus zbog glikozida steviozida, čiji je ekstrakt 200 do 300 puta slađi od šećera. Posušeno lišće stevije je oko 40 puta slađe od šećera. U listovima stevije nalazi se osam različitih glukozida, a najznačajniji su steviozid, rebaudiozid A, rebaudiozid C i dulkozid, koji se ovisno o načinu uzgoja i sorti nalaze u lišću u različitim postocima i o tome ovisi koliko će biti “slatki”.
Prema novijim svjetskim istraživanjima stevija ima širok spektar primjene i može se koristiti u:
  • u proizvodnji sladoleda, keksa i kolača jer stevija ostaje stabilna i na 200 ºC
  • salatama, jelima od sira, tjesteninama, itd.
  • juhama, umacima, raznim predjelima
  • u konzerviranju povrća i voća umjesto šećera, jer ne fermentira.

Ljekovito djelovanje stevije
  • odlična je za dijabetičare jer redovito uzimanje stevije stimulira rad gušterače (stvara se više inzulina posušeno lišće stevije se može koristiti kao zaslađivač i dodatak u različitim mješavinama čajeva, kave, mlijeka, kakaa, voćnim sokovima i ostalim pićima
  • osušeno lišće stevije kao dodatak hrani poboljšava probavu i ima važnu ulogu u odvijanju
  • ostalih procesa u ljudskom organizmu
  • redovitim korištenjem stevije pospješuje se aktivacija enzima u cijelom organizmu, smanjuje se razina “lošeg” kolesterola (LDL-a) i razina glukoze u krvi
  • stevija je bez kalorija, glikemijski indeks (GI) = 0
  • učestalim korištenjem stevije smanjuje se visoki krvni tlak, pospješuje se prokrvljenost (mikrocirkulacija krvi) u cijelom tijelu
  • poboljšava funkciju miokarda
  • stevija ima antiseptičko, antialergijsko i antimikrobno djelovanje (zbog anti-mikrobnog djelovanja stevija se koristi kao dodatak pastama za zube, a proizvode se i gume za žvakanje)
  • jača regeneracijske procese u organizmu
  • neutralizira toksine i pospješuje njihovo izlučivanje iz organizma (uključujući i radionukleide)
  • usklađuje rad endokrinih žlijezda
  • stimulira digestivne i urinarne procese u organizmu
  • ekstrakt stevije povoljno djeluje na mnoge bolesti kože (kupke za “čišćenje” kože)
  • korištenjem stevije reducira se ovisnost o alkoholu i pušenju, itd.

Generalna preporuka o doziranju pri korištenju stevije je od 3-5 mg/kg/tt (tjelesne težine), ovisno o tome radi li se o čistom ekstraktu stevije (dorađeno) ili samo o prirodno samljevenom suhom lišću.




Nema komentara:

Objavi komentar